sobota, 4. februar 2012

krooofi

~ KROFI 

Ker se bliža pust in ker je zunaj tako mrzlo, da se nobenemu ne ljubi iz hiše, smo z babi naredile štihprobo krofov. Ker imamo ene 5 različnih receptov, sva ustvarili kar svojega! Ne se bat - krofi so odlični! :)

SESTAVINE:
1 kg posebne moke za krofe
10 rumenjakov
6 dag kvasa
10 dag margarine
2 žlici olja (da so krofi bolj sočni)
0.5 l mleka
0.5 dl ruma
ščepec soli
lupinica ene limone
1 vanilijev ali rumov sladkor 

+ liter olja za cvrtje
+ marmelada za nadev in sladkor v prahu za posip

POSTOPEK:
Pri peki krofov moramo biti previdni, nežni in potrpežljivi. Prostor mora biti zelo topel, ne smemo imeti prepiha in vsa površina (tudi roke), ki se dotakne krofov mora biti ogreta. Ko je vse toplooo lahko začnemo..
- Mleko ogrejemo (da je mlačno).
- Raztopimo margarino.
- Pristavimo kvas: razmešamo ga v 1 dl mlačnega mleka z žličko sladkorja in ščepcem moke. Pustimo da naraste.
- Medtem zmešamo rumenjake, mleko, margarino, olje, sladkor, sol, rum in lupino limone v mlačno zmes.
- V posodo z moko stresemo kvas in mlečno maso - mešamo.
- Če je v masi preveč tekočine, dodamo še moke (lahko navadne, tip 500).
- Vztrajno in počasi gnetemo (me smo uporabile stroj za gnetenje).
- Dobljeno testo zavijemo v prti in ga postavimo na toplo, da vzhaja najmanj pol ure.
- Nato testo razvaljamo in z modelčkom izrežemo krogce. Tudi te pustimo, da vzhajajo. Če nimamo modelčka, lahko iz testa naredimo kroglice.
- V posodo nalijemo olja 3 cm na debelo in ga segrejemo.
- V vrelo olje dajemo vzhajano testo tako, da na olje položimo zgornjo stran. Temperaturo zmanjšamo, lonec pokrijemo s pokrovko in pustimo približno 2min.
- Ko je na spodnji strani lepo zapečeno, krofke obrnemo in lonec pustimo odkrit.
- Ko se zapeče še na drugi strani, jih zložimo na prtičke, da popijejo olje in to je to!

Ohlajene krofe nadevamo z marmelado, jih posipljemo s sladkorjem in POJEMO :)

Tako so uspeli nama:
Današnji krofi... mnjami :)


~ BELJAKOVO PECIVO

 Po peki krofov nama je v hladilniku ostalo 10 beljakov. Kako jih porabiti? ... pa specimo še slastno pecivo!

SESTAVINE:
1 beljak
3 dag sladkorja (lahko tudi malo manj)
2 dag moke
1dag margarine

Če imamo 10 beljakov, vse množimo samo z 10! 
Najprej zmešamo beljake v trd sneg, ki mu dodamo sladkor in rahlo vmešamo moko (jaz sem dodala še 1 pecilni prašek). Nato narahlo vmešamo še raztopljeno maslo in dodatke: lešnike, orehe, rozine, čokolado,.. karkoli! Lahko dodamo tudi kokosovo moko, vendar potem v testo damo manj moke.
Pečemo na 180°, pečeno razrežemo in ohladimo. Wola :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar